tirsdag 14. juli 2015

Papirbokens død er betydelig overdrevet

1. Salget av lesebrett stagnerer
Tidlig i januar meldte Waterstone at salget av Kindle i deres butikker har kollapset, skriver Financial Time.

2. Veksten i salget av e-bøker er blitt svakere
I oktober slo analysebyrået Mintel fast at veksten i e-boksalget i 2014 var svakere enn på lenge. Bransjebladet Publishers Weekly meldte i desember at e-boksalget i USA falt i tredje kvartal i fjor.

Omsetningen av e-bøker i Norge økte med 70 prosent fra 2012 til 2013, men utgjør fortsatt en forsvinnende liten del av bokmarkedet

3. Salget av fysiske bøker øker
Under julehandelen i desember økte salget med 5 prosent, skriver Financial Times. Statistikk fra Bokhandlerforeningen viser at omsetningen av papirbøker i Norge i 2014 var på samme nivå som i 2013.
4. Svært få leser bare e-bøker
Bare 2 prosent av den norske befolkningen leste en e-bok i løpet av en gjennomsnittsdag i 2013, ifølge Norsk mediebarometer. Andelen økte fra 1 prosent i 2012. Til sammenligning leste 25 prosent av alle nordmenn en papirbok i 2013. Andelen har holdt seg ganske stabil de siste årene.

5. Nesten ingen tror de kommer til å lese bare e-bøker
I en undersøkelse som Ipsos MMI gjennomførte på vegne av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen i fjor, oppgir bare to prosent av den norske befolkningen at de kun vil lese e-bøker de kommende tre årene.


The Guardian tok nylig et lite oppgjør med de britiske bokhandlernes «bevis» for at salget av e-bøker er i ferd med å falle. 1 million nye brukere registrerer seg på Apples Ibooks hver uke, der man kan laste ned og lese bøker, argumenterer The Guardian. Selv om nedgangen i salget av papirbøker har bremset, falt salget av skjønnlitteratur for voksne trykt på papir med 5,3 prosent i 2014. Salget av trykte sakprosabøker falt med 4 prosent.

Ifølge bransjenettstedet The Bookseller økte salget av e-bøker i England med 15 prosent i fjor, og utgjør nå 21 prosent av det engelske bokmarkedet.

I Norge øker salget av e-bøker, men det går sakte. Klassekampen skriver at økningen i fjor var på 36.000 eksemplarer. Salget av e-bøker utgjør nå 1,4 prosent av den samlede bokomsetningen i Norge.

Kilde: Aftenposten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar