mandag 10. juni 2013

Amatørene tar ordet

Der TV-seriene, bøkene og filmene slutter, finnes det enorme mengder tekst, såkalt fanfiksjon, signert fansens fantasifulle ønsketenkning om rollefigurenes videre liv. På nettstedet fanfiction.net alene finnes det millioner av tekster om alt fra ungdomsserier på TV til filmklassikere og tegneserier.

Dette boblende parallelluniverset, der all populær fiksjon får tallrike utvekster på grasrotnivå, er nå blitt en så sentral del av moderne litteratur og populærkultur at det bare var et spørsmål om tid før flere tok grep for å tjene penger på fansens produksjon. Noen spredte forsøk har allerede funnet sted, som da J.K. Rowling forsøkte å ta tilbake kontrollen over subtekstene på nett og opprettet sin egen paraply, det digitale universet «Pottermore».

Amazon har lansert plattformen "Kindle Worlds" for å gjøre flere amatørhistorier til god butikk. Amazon starter forsiktig med tre TV-serier for ungdomssegmentet - Gossip Girl, Pretty Little Liars og The Vampire Diaries, der de har inngått avtale med TV-produsentene om å la skribenter dikte videre på rollefigurene fra TV, for så å selge historiene kommersielt.

Kilde: Aftenposten via Nettbrett & ebøker

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar